News

Nieuws over Yasmine Enneking

Exposities Enneking en Grotjohann bij Van der Togt

05-02-2014

2014-02-05

Werken van Yasmine Enneking en Bert Grotjohann zijn van 29 januari tot en met 16 maart te zien in Museum van der Togt (Dorpsstraat 50). Van de eerste zijn dat schilderijen en collages. De expositie ‘In de ban van Japan’ van Bert Grotjohann omvat glasobjecten, tekeningen en schilderijen. Beide exposities worden zondag 2 februari geopend. Wethouder John Levie opent om 14.00 uur ‘In de ban van Japan’ en honorair consul J.J.N. Rost Onnes van Japan die van Yasmine Enneking om 15.30 uur. Die laatste expositie wordt ingeleid door mevrouw D. van der Mee.

Het werk van Enneking, nu voor het eerst in een museale omgeving getoond, wordt gekenmerkt door vrolijke kleuren en het gebruik van iedereen aansprekende en daardoor toegankelijke symbolen. De kunstenares heeft haar passie en evenservaring (het verlies van haar partner) omgezet het boek: “Mijn Verhaal voor nu en later voor mijn allerliefsten”. Uniek omdat ieder zijn eigen verhaal erin kan invullen. Een vertrekpunt voor iedereen die zijn of haar ervaringen niet verloren wil laten gaan, als nalatenschap bij ziekte of gewoon als bijzonder levensverhaal. Het boek staat vol aansprekende illustraties en teksten, maar laat ook ruimte voor eigen invulling. “Soms is schrijven makkelijker dan vertellen”, zegt Enneking.

Zij studeerde Commercial Art aan de American College in Londen, woont en werkt in Laren en verzamelt ter inspiratie dingen die ze krijgt of vindt. Zij werkt veel met vlinders, vissen en harten, voor haar symbolen van voor haar belangrijke dingen. Enneking houdt van symbolen, cultuur, geloof en bijgeloof. Van de eenvoud van een handschrift, zo persoonlijk, iedere letter een karakter op zich. Zij gelooft in een leven na dit leven, in tekens die je doorkrijgt van de andere kant. Zo is ook de vlinder symbolisch: een insect, bijzonder van vorm, met veel heldere felle kleuren, maar tegelijkertijd heel kwetsbaar. Harten vormen ook een belangrijke symboliek in het leven van de kunstenaar: “Het is het mooiste wat we bezitten, want zonder hart kunnen we niet leven, ook niet zonder liefde” Naast schilderijen maakt Enneking collages. “De verzamelde objecten geef ik een nieuw leven op het doek. Ik combineer ze met acrylverf en stof, in verschillende formaten. Het object wordt een driedimensionaal kunstwerk als ik het in een plexiglas kast plaats”. 

366
E-mail: art@yasmine-enneking.nl Tel: +31 65 1414 891
Facebook